Äitiyskortit rinnakkain

Tuli pari päivää sitten yhtäkkiä mieleen, että jossain laatikossa on sellainen ruskea muovitaskuhässäkkä, jossa on minun lastenneuvolakorttini. Kaivelin kaikki mahdolliset paikat ja löysin valokuva-arkistojen seasta tuon taskun. Sen kannessa lukee Remeda (kun googlaa, löytyy terveydenhuollon instrumenttifirma) ja sisäpinnalla Retafer-rautavalmisteen mainosteksti. Se on varsin seitkytlukulainen tyyliltään ja kakanväriltään.

Sisällä on äitiyskortti vuodelta 1977, syntymätodistukseni, Eiran sairaalan pieni ”kyltti”, ehkä sängystäni, jossa on kaikki ensivaiheen tietoni, henkilökohtainen terveyskorttini lastenneuvolasta ja ”äidin muistio”, johon on merkitty varatut neuvola-ajat. Vaikka olimme Espoolaisia, synnyin Eirassa, koska Jorvia vasta rakennettiin.

Haaleita todistusaineistoja

Tekstit alkavat haalistua, etenkin äitiyskortissa. Kuivamuste jotenkin suuttuuntuu ajan kanssa – tai liukenee. Äitini raskauden aikana korttiin on merkitty seurantamielessä oikeastaan vain äiti-indikaattoreita: viikot, hemoglobiini, proteiinit, verenpaine, paino, lisäys viikossa, turvotus (+tai-), sikiön tila raskauden lopulla, sydänäänet (+tai-), kohdunpohja (normaali +tai-), lääkemääräykset ja terkkarin kuittaus. Hän ihmettelikin ultrakuvia ja sanoi että ei sillon ennen mitään sellaista saanut kokea. Tulee mieleen että millaistahan se olisi jos ei olisi kertaakaan nähnyt toukkaa.

Hemoglobiini näyttää olevan perinnöllisesti korkealla, äidilläni vain kaksi kertaa merkattu alle 130 ja vielä viikolla 34 se on ollut 128. Verenpaine on ollut lähes kokoajan sama – tai laiska hoitaja. Painoa hänelle on tullut 10,2 kiloa (lähtölukema on vähän pienempi kuin minulla, mutta vetoan iän tuoman viisauden painavuuteen, äitini oli 26). Turvotusta on ollut vähän, vain kesällä (olen syntynyt elokuussa). Tuo sikiön tila näyttää rohkaisevalta. Olen ollut kokoajan raivotarjonnassa. Mikä sinänsä terminä on varsin ihana. En keksisi yhtään nätimpää ilmaisua sille että lapsi killuu pää menosuuntaan.

Mielenkiintoista minusta on sekin, että äiti on käynyt äitiyspolilla 2 kertaa supistusten takia (viikolla 30 ja 36). Ja että lappuseen on kirjattu sulfa-allergia. Siitä täytyy muistaa äidiltä kysäistä. Tuolloin on ilmeisesti tutkittu myös äidin keuhkot ja sydän. Kohdassa keuhkojen röntgentutkimus on vain Raaseporin tuberkuloositoimiston leima, joka on sijainnut Lönkalla. Mitä se ikinä tarkoittaakaan.

Minun syntymästänikin on paljon tietoa, mikä on kiva. Menin päivällä yli lasketusta ajasta. Synnytys kesti 8 tuntia ja 10 minuuttia. Silloin kuulemma satoi kaatamalla. Kaikki lisäkseni ulos tullut tavara oli repaleista, ja muistelen että tein myös tuhoa tullessani kulkuväylille. Olinhan ”valtava” 49 senttinen ja 3050 grammainen. Olimme laitoksella 10 vuorokautta, huhhuh. Ja äiti jätti sinne 5,5 kiloa ja minä 150 grammaa. Olen papereiden mukaan tyttö ja elossa. Minut on ”siirretty” kotiin ja todettu että ruokaa heruu riittävästi. Apgarin pisteitä olen saanut 9.

Lastenneuvolan kortista  lisää riemua

Äitiyskorttien lisäksi voin nyt vertailla lapsen kehitystä omaani helposti. Minulla on toki vauvakirja, jossa kerrotaan paljon helposta luonteestani ja siitä milloin mikäkin taito ensimmäisen kerran esiintyi. Mutta koska äiti on niin puolueellinen arvioissaan, on kiva kun on raakasti neuvolantädin taulukkoon merkkaamat todisteet.

Taulukosta näkee mm. että olen kääntynyt vatsalleni viisikuisena, noussut pystyyn kahdeksankuisena, seissyt tuetta kymmenkuisena ja kävellyt vuoden ikäisenä tuetta. On aika mahtavaa myös tietää esimerkiksi että on painanut 6 kiloa 900 grammaa tammikuun 19. päivä, vuonna 1978. Äiti on myös jaksanut kortin mukaan imettää 9 kuukautta.

Lisää ostoksia

Historian havinoinnin lisäksi olen huudellut lisää tavaraa netissä. Tulossa on vaatepuolta. Tänään ostin 28 eurolla 23 vaatetta + myyjä taisi vielä sujauttaa kassiin pari ylimääräistä. Kohta pääsen siis pyykkihommiin. Onneksi koneessa on valmiiksi ohjelmoituna vauvanvaateohjelma, voi aina surauttaa sillä. Ja nyt siivouksen kimppuun. Kämppä alkaa aiheuttaa henkisiä näppylöitä.

Mainokset

2 thoughts on “Äitiyskortit rinnakkain

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s