Äidin sielua raastava itku

Äsken kannoin pinnasänkyyn kaikkensa antaneen pienen tytön. Hänellä oli aika rankka ilta, jonka seurauksena äidin sydäntä särkee vieläkin. Itku ei ottanut loppuakseen, vaikka kiikuteltiin kaikissa asennoissa, yritettiin maitotarjoilua ja hierontaa. Paukut murisivat masussa ja haisivat ulostullessaan kitkerille, joten vahvin epäilyni kohdistuu ilmavaivoihin. Mutta en ole varma ja se raastaa eniten.

Vaikka meillä iltakiukkuja on enää aika vähän, tuntuu niiden kanssa painimisessa kaikista raskaimmalta avuttomuus. Ei oikein osaa tehdä mitään – omalle lapselleen. Siitä tulee sellainen ahdistuksen tunne rintaan, epäonnistumisen hetkellinen häivähdys. Mutta onneksi sitten vihdoin itku laantuu. Niin käy joka kerta, kun jaksaa odottaa ja tehdä parhaansa.

Isi pyysi että ottaisin tytön hetkeksi kun oli jo melkoinen tovi vuoroteltu. Nostin tytön syliini ja hieroin selkää. Ipana huusi ja kuolasi käsivarttani vasten niin kovasti, että hetken luulin sen olevan oksennusta. Nostin hänet pystyyn ja käärin fleecevilttiin, painoin rintaani vasten ja tyttö hiljeni. Ihokontakti varmaankin auttoi, mutta luulen että voimat loppuivat. Siinä pientä ihmistä silitellessä juoksivat mieleni syövereissä kysymykset: Miksi en osaa tulkita lastani paremmin? Voiko itku johtua kylmästä, kun tänään kylvettiin? Voiko korvatulehdus tai muu sairaus oireilla vain satunnaisesti iltaisin? Itkeekö lapsi ”pidennetysti” jo aikaa sitten ohi mennyttä harmitusta? Voiko lapsi rääkyä tuskaisen kuuloisesti ihan vaan väsymystä?

Enkä tule löytämään vastausta. Mutta kyllä vain tuntuu joka kerta niin superhyvältä kun saa lapsen nukahtamaan syliin. Sydän särkee vähän vähemmän.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s